Zapékané müsli s ořechy a brusinkami

Kdo jednou okusil domácí müsli, už nechce jiné. U nás je velmi oblíbené a úžasné v tom, že si jej pokaždé můžete udělat dle svých aktuálních chutí a nálady. Takže pokud vás bude honit mlsná, tak s chutí do toho a bez výčitek. Ideální i jako jedlý dárek, třeba na Vánoce.

Zapékané müsli s ořechy a brusinkami

počet porcí: 2 velké zavařovací sklenice

doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 300g ovesných vloček s klíčky (pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkové ovesné vločky)
  • 80g sušených brusinek
  • 150 g směsi oříšků (lískové, kešu, mandle)
  • 4 PL medu
  • 90 g ramy s kokosovým a mandlovým olejem (pokud neřešíte potravinovou alergii použijte máslo)
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli

Postup:

Troubu předehřejeme na 165°C a vyložíme si dva velké plechy pečící folií. Ve velké míse smíchejte suché ingredience tj. ovesné vločky a směs ořechů. Pokud máte rádi ořechy nasekané, tak nasekejte, pokud vám nevadí celé kousky, nechte je tak. Tuk dejte do menšího hrnce a zahřejte, aby se rozpustil. Poté přidejte med, špetku soli, skořici a prohřejte, aby se všechny chutě a ingredience spojily.

Medovou směs přidejte k suché směsi, promíchejte, rozdělte na dva plechy a rovnoměrně rozprostřete. Pečte dozlatova cca 20-25 minut, v půlce pečení je lehce promíchejte. Po vychladnutí bude müsli křupavé a voňavé. Po vychladnutí skladujte v uzavíratelných, skleněných dózách. Müsli podáváme třeba s jogurtem či mlékem, nebo mlsáme jen tak samotné na svačinu.

Pokud chcete mlsat zcela bez výčitek, tak ve směsi vynechte tuk a máte její tzv. „suchou“ variantu.