Špaldové loupáčky

Loupáčky jsem milovala už od mala. Pamatuji si, jak jsem si je dávala s chutí jen tak nebo domácí jahodovou marmeládou. Proč si tak skvělou chuť nepřipomenout a zvláště, pokud to v podstatě není nic složitého. Výsledek opravdu stojí za to. Spokojená bříška a pochvaly jsou pro mě ta největší odměna.

Špaldové loupáčky

Počet porcí: cca 20 kusů (záleží na velikosti)

Doba přípravy: 45 minut (kynutí) + 45 minut (kynutí) + 20 minut pečení

Ingredience:

  • 500 g špaldové mouky
  • 225 ml vlažného mléka
  • 90 g třtinového cukru
  • 50 g tuku (Hera)
  • 30 g čerstvého droždí
  • 5 g soli
  • 1 vejce do těsta
  • 1 vejce na potření
  • Na posypání mák (nebo sezamové semínko, mandle atd.)

Postup:

Nejprve si v mističce rozmícháme čerstvé droždí se lžící cukru a lžící vlažného mléka a uděláme si kašičku. Do mísy si prosejeme mouku a přidáme všechny další ingredience i kašičku z droždí, mléka a cukru. Doporučuji k propracování těsta robota, ale pokud nemáme, jde to i ručně. Těsto propracujte, je trochu lepivé. Po propracování těsta si jej dáme na pomoučněný vál nebo silikonovou podložku a ještě těsto ručně propracujeme. Tak aby se zpevnilo.

Uděláme z těsta bochánek (poprášíme jej trochou mouky) a dáme jen kynout do mísy na teplé místo, a to cca 45 minut. Těsto by mělo přibližně zdvojnásobit svůj objem. Po vykynutí si rozdělíme těsto na dva menší bochánky. Jeden vyválíme do kruhu. Placka o tloušťce cca 0,5 cm. Rádélkem rozdělíme placku na požadovaný počet trojúhelníků. Doporučuji, aby byly spíše delší, budou se vám z nich dobře rolovat loupáčky. Poté začneme rolovat loupáčky, a to od delší strany směrem ke špičce. Tak to zarolovaný loupaček dejte na plech vyložený pečícím papírem a zatočíme růžky, tak aby měl tvar rohlíčku. Vytvoří se krásný tvar jako croissanty. Dáme tedy loupáček na plech spojem nebo-li tím koncovým tenkým cípem dolů. Zahneme rohy do typického půlkulatého rohlíku a konce přimáčkneme k podložce. Loupáček nebude mít po nakynutí tendenci se rozbalovat.

Necháme pak loupáčky ještě kynout cca 45 minut na plechu, přikryté třeba čistým igelitem, aby neokoraly, ale stále měly prostor kynout. Rohlíčky ještě nabudou a proto je dobré nechat si rozestupy mezi jednotlivými kousky. Klidně si dávku rozdělte na dva plechy, zejména pokud jste udělali víc menších kousků.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Loupáčky před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem či tím, co kdo má rád. Pečeme cca 20 minut, jakmile loupáčky krásně zhnědnou. Vyndáme z trouby a necháme mírně zchladnout.

Inspirace: http://www.korenizivota.com/loupacek-makovka/