Pomazánka z pečené mrkve a pomerančové šťávy

Pomazánky jsou dle mého neprávem opomíjené. Samy o sobě však skrývají dle mého neuvěřitelný potenciál a to jak chutí, tak především variability při jejich výrobě. Já jsem zvolila trochu spojení zeleniny a ovocné šťávy. Výsledná chuť je pro mě velice příjemná a určitě bych ji řadila k pomazánkám, které si zaslouží svoje místo v jídelníčku.

Pomazánka z pečené mrkve a pomerančové šťávy

Počet porcí: cca 450 g

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 3 střední mrkve (3 vetší mrkve)
  • 3 lžíce olivového oleje
  •  2 lžičky koření zahradní pochoutka (sušená cibule, česnek, petržel, paprikové floky)
  • Šťáva z ½ pomeranče
  • 2 lžíce zakysaného výrobku nebo smetanového sýru (pro abkm jsem použila zakysaný sójový výrobek Joya soya crémesse)
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • k podávání nasekaná jarní cibulka

Postup:

Mrkev si očistíme a nakrájíme na středně velké klínky. V misce si smícháme olivový olej a koření, promícháme. Směs z olivového oleje pak dáme na mrkev a celou jí obalíme. Menší plech si vyložíme pečícím papírem a dáme na něj mrkev. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Poté přidáme šťávu z poloviny pomeranče, promícháme a pečeme dalších cca 15 minut. Upečenou mrkev pak přendáme do mixéru (nebo mixujeme pomocí tyčového mixéru) a rozmixujeme dohladka přidáme zakysaný výrobek a promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s oblíbeným pečivem a posypané nasekanou jarní cibulkou.

Inspirace: https://www.albert.cz/recepty/pomazanka-z-pecene-mrkve