Pohankové linecké

Letošní Vánoce se u nás peče vedle „klasického” cukroví i cukroví bezlepkové a bez živočišné bílkoviny. U lineckého nebylo pochyb o tom, že bych se k němu neodhodlala. Díky skvělé skupince na sociální síti, kde se člověk může inspirovat v oblasti bezlepkových receptů,jsem na jeden narazila a  padl do oka. Dodala jsem k němu suroviny, které u nás do lineckého dáváme, a to pomerančovou kůru a šťávu a vzniklo opravdu skvělé vánoční cukroví.

Pohankové linecké

počet porcí: cca 34 kusů (dle velikosti vykrajovátka)

doba přípravy: 30 minut +  odpočinutí těsta v lednici (ideální přes noc)

Ingredience:

  • 120 g pohankové mouky
  • 1 žloutek
  • 70 g povoleného tuku (použila jsem rostlinný Prominnea)
  • 40 g třtinového cukru (moučka)
  • 1 lžička pomerančové kůry z bio pomeranče
  • 1 lžička šťávy z pomeranče
  • rybízová marmeláda na slepování

Postup:

V míse smícháme mouku, žloutek, povolený tuk, třtinový cukr, pomerančovou kůru a šťávu a vypracujeme do těsta. Z těsta uděláme bochánek, který uložíme do lednice (ideální je přes noc). Před přípravou těsto propracujeme a rozválíme na cca 1 cm, vykrajujeme tvary. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 7 minut.

Po upečení necháme vychladnout (u bezlepkových těst je vhodné nechat opravdu zchladnout, jinak se pak tvary mohou lámat) a slepujeme rybízovou marmeládou.

    

Inspirace:  FB skupina BEZLEPKOVÉ RECEPTY, Zuzana Chadrabová

 

 

One Comment

Comments are closed.