Mrkvové muffiny s jablkem, banány a ořechovou drobenkou

Už dlouho jsem nedělala nějaké nové mufinky. Chtěla jsem nachystat nějakou tu laskominu. Zkusila jsem tedy mrkvové mufinky. Koláče z mrkve peču často a tak jsem dnešnímu sladkému dala, u nás velmi oblíbenou, podobu mufinků.

Mrkvové muffiny s jablkem, banány a ořechovou drobenkou

počet porcí: 16 kusů žáleží na velikosti mufinů

doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 250 g mouky ( použila jsem 200 g bezlepkové směsi Doves farm červená + 50 g pohankové mouky)
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez lepku
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky sody
  • 60 g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 velké jablko
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 zralé banány
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 150 ml mléka (použila jsem rýžové)
  • 90 g tuku (např. Hera) nebo pro abkm, tuk bez bkm
  • 1 lžička skořice

drobenka:

  • 60 g vlašských ořechů (najemno nasekaných)
  • 30 g tuku
  • 30 g třtinového cukru

Postup:

Nejprve si očistíme mrkev a oloupeme banány. Pomocí tyčového mixéru si z mrkve a banánů umixujeme pyré. Jablko si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Ořechy nasekáme. Do mísy pak prosejeme mouku, přídáme špetku soli, prášek do pečiva a sodu a promícháme. Pak přidáme mrkvovo banánové pyré, povolený tuk, cukr a opět promícháme. Naposled přidáme jablko a skořici, také promícháme. Směsí pak plníme formu na mufiny (požívám silikonové košíčky na mufiny). Pokud chceme, můžeme dát navrch ještě drobenku (kdo by nechtěl, jsou dobré i tak), kterou vytvoříme smícháním nasekaných vlašských ořechů, tuku a cukru.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.