Koláč z červené řepy, jablek a mandlí

Kdo by neměl rád „zdravé“ mlsání? Takových lidí je poměrně dost. Tak když mě popadla chuť na něco dobrého, rozhodla jsem se pro koláč z červené řepy. Využila jsem jak červenou řepu tak i jablka, přidala kakaový prášek a skvělá dobrota byla na světě. Místo mouky jsou použity madle, takže je mlsání i bez lepku a bílkoviny kravského mléka.

Koláč z červené řepy, jablek a mandlí

počet porcí: dortová forma o průměru 24 cm

doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 2 střední červené řepy (vařené)
  • 2 střeně velká jablka
  • 3 vejce
  • 1 hrnek mandlí (mám vyzkoušeno i s kešu oříšky) + hrst na ozdobení
  • 4 lžíce kakaového prášku (zdravější varianta karob, lze udělat i půl na půl)
  • 1/2 hrnku medu
  • 1 lžička sody
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli

Postup:

Nejprve si mandle nasekáme najemno nebo pomocí tyčového mixéru pomixujeme. Pokud máme vařenou červenou řepu, tak ji nakrájíme na kousky (pokud ne, tak ji musímen ejprve uvařit, a proto doporučuji si přípravu tohoto koláče naplánovat a mít řepu už uvařenou), stejně tak oloupeme a nakrájíme jablka a pomocí mixéru pomixujeme na pyré. V míse pak smícháme pyré z červené řepy, jablem a ostatní ingredience jako rozmixované mandle, kakaový prášek, med, sodu, skořici a špetku soli. Promícháme a vznikne nám tekutější hmota, tu pak nalijeme do dortové formy, vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 40 minut.

Necháme vychladnout a před podáváním ještě posypeme nasekanými mandlemi.