Kari s chřestem a červenou čočkou

Opět jedno skvělé využití chřestu. Tentokráte  bílého ve spojení s úžasnou chutí kuřecího kari. Mám ráda lehce kořeněná jídla a karí k nim bezesporu patří. Člověk v tomto směru není ničím vázán a tak si jej může udělat dle své chuti a surovin, které doma zrovna má. Pokud kořeněné moc nemusíte lze nahradit kari pastu pouze kořením kurkuma a máte jídlo i tak zvaně baby friendly pro vaše děti a pochutná si skvěle celá rodina.

Karí s chřestem a červenou čočkou

Počet porcí: 3-4

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • Cca 700 g kuřecích stehenních řízků
  • hrubozrnná sůl
  • čtyřbarevný pepř
  • Olej
  • 2 větší jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kus citrónové trávy
  • 1 lžíce žluté kari pasty (nebo pro méně pálivou verzi 1 lžička kurkumy)
  • 300 ml kokosového mléka
  • Cca 250 ml kuřecího vývaru
  • 1 svazek bílého chřestu (400-500g)
  • 75 g červené čočky
  • Hrst koriandru
  • Jasmínová rýže
  • Plátky limetky k podávání

Postup:

Nejprve si očistíme maso a nakrájíme na nudličky. Dáme jej do misky s olejem (cca 1 lžíce) osolíme a opepříme, promícháme a na rozpálené pánvi zatáhneme a krátce osmahneme. Jakmile je maso osmahnuté, tak jej dáme stranou.

Na pánvi si rozehřejeme  olej a orestujeme najemno nakrájenou jarní cibulku, česnek a citrónovou trávu (tu jsme si před tím nožem nařezali, aby se uvolnila její chuť při vaření). Opékáme asi minutu a pak přidáme kari pastu (nebo kurkumu) a za stálého míchání krátce opečeme. Poté vlijeme kokosové mléko, vývar a přidáme maso, přivedeme k varu. Nachystáme si chřest, který si oloupeme škrabkou, odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme na špalíky. Jakmile se kari vaří, přidáme nachystaný chřest a červenou čočku. Povaříme cca do změknutí chřestu. Čočka se nám mírně rozvaří a tím karí sama zahustí. Jakmile je kari uvařené, přidáme nasekaný koriandr a promícháme. Podáváme s jasmínovou rýží, posypané koriandrem a plátky limetky.

   

Inspirace: http://www.apetitonline.cz/recepty/8128-thajske-kari-s-chrestem.html