Husí prsa na jablkách, zázvoru s mrkvovo cizrnovým pyré

Když jsem listovala svým oblíbeným časopisem o vaření, zaujala mě tam zmíněná pranostika. Kdo si na svatého Martina nedá pečenou husu, bude po celý rok hladovět. Jelikož husu jsem u nás doma nikdy nepekla, rozhodla jsem se ji zkusit tak zvaně nanečisto, abychom si na svatého Martina mohli pochutnat. Přeci bych nemohla riskovat naplnění pranostiky.

Husí prsa na jablkách, zázvoru s mrkvovo cizrnovým pyré

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut

Ingredience:

  • 2 husí prsa s kostí
  • 3 jablka
  • 1 velká cibule
  • Hrst hrozinek
  • 3-4 lžičky sušeného tymiánu (můžeme přidat i snítku či dvě čerstvého)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • olej

Na pyré:

  • 1 plechovka (sklenice) cizrny v nálevu
  • 2-3 mrkve
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • Šťáva z ½ citrónu

Postup:

Husí prsa si opláchneme a osušíme. Nasolíme je a opepříme. Jablka si zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky, stejně tak na kostičky nakrájíme oloupanou cibuli. Na troše oleje si na pánvi zesklovatíme cibuli, přidáme na kostičky nakrájená jablka a opékáme. Po chvíli přidáme koření, tedy zázvor a kurkumu. Promícháme, až se nám koření rozvoní. Poté přidáme hrozinky a směs červeného octu smíchaného se třtinovým cukrem. Prohřejeme a promícháme. Dáme stranou. Do pekáče si dáme nachystaná husí prsa, posypeme je lžičkou tymiánu a pak přidáme směs jablek, cibule a hrozinek a dosypeme zbývající tymián (popřípadě pro výraznější chuť přidáme i snítku čerstvého tymiánu). Podlijeme trochou vody a zakryjeme víkem, nebo pokud nemáme pekáč s víkem, tak dáme pod alobal. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 1 hodinu a pak víko (alobal) sundáme a dopékáme cca 20-30 minut. Po odklopení víka pak propíchneme nožem na pár místech husí kůži a v průběhu pečení lžící sbíráme vypečený tuk.

Mezitím si uvaříme okrájenou mrkev, nakrájenou na větší kousky a vaříme v osolené vodě do změknutí. Trvá to cca 10-15 minut. Poté si část vody dáme stranou a zbytek slijeme. Slijeme nálev z cizrny a pak si dáme uvařenou mrkev a cizrnu do mísy, přidáme trochu vody, ve které se mrkev vařila a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do pyré. Podle chuti přidáme sůl a pepř a dochutí citrónovou šťávou.

Jakmile jsou husí prsa upečená. Vyndáme z trouby a podáváme společně s pyré a směsí jablka, cibule a hrozinek.

Inspirace pyré: časopis FOOD listopad 2017