Bezlepková vosí hnízda

Vosí hnízda patří vedle lineckého k mým nejoblíbenějším vánočním druhům cukroví. Tato bezlepková, bez bílkoviny kravského mléka, podoba tak vychází z receptu, který jsem dělávala dříve. Upravila jsem jej s ohledem na intoleranci lepku a bílkovinu kravského mléka. Výsledná podoba mě mile překvapila a jsem moc ráda, že jsem se rozhodla přijmout výzvu a pustit se i do neznáma a vykoušet, co vše jde a nejde připravit.

počet porcí: 21 kusů

doba přípravy: 40 minut + chladnutí

Ingredience:

těsto:

  • 120 g  bezlepkových piškotů  + 21 kusů na uzavření hnízda
  • 45 g třtinového cukru
  • 50-60 g ramy s kokosovým, mandlovým olejem
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíce rýžového mléka (pokud je těsto příliš sypké)
náplň:
  • 120 ml rýžového mléka
  • 15 g vanilkového pudinku (bezlepkového)
  • 1 lžíce rumu
  • 30 g ramy s kokosovým, mandlovým olejem
  • 1/2 lžíce třtinového cukru

Postup:

Nejprve si umeleme (rozmixujeme) piškoty najemno. Do mísy k nim přidáme cukr,ramu, kakao,( mléko) a zpracujte na těsto. Rozdělíme na 21 kuliček (jedna kulička cca 10g). Dáme zatím do lednice (pro těsto je dobré být co nejvíce v chladu).

Na krém si nejprve uvaříme hustý pudink. Zahřejeme mléko s cukrem a přidáme ve troše mléka rozmíchaný pudinkový prášek. Necháme zchladnout a pak zašleháme povolenou ramu a rum. Tvořítko na hnízda buď vysypeme krystalovým cukrem, nebo jak jsem dělala já, vysteleme potravinovou folií a vtlačíme do něj kuličku těsta. Pak vytvarujeme hnízdo a prstem do něj uděláme důlek. Poté vyndáme i s folií z formy a do důlku hnízda pak dáme trochu náplně. Hnízdo uzavřeme piškotem. Folii pak do formy na hnízdo vracíme před každým dalším hnízdem. Pomocí folie se nám hnízda lépe vyndávají a není třeba formu vysypávat cukrem. Hnízda pak uchováváme v chladu.