Mini vánočky

K Vánocům vánočka prostě patří. Nějak jsem se pořád nemohla odhodlat k tomu, abych jí vyzkoušela. Prostě mě odrazovalo to „motání“. Tentokráte jsem si řekla, že na to půjdu jinak. Zvolila jsem mini podobu klasické vánočky, tedy mini vánočky. U nich není třeba řešit kolik pramenů bude mít, protože si tu vlastně motáte jen dva a výsledné zatočení a tedy i tvar je zcela na vaší fantazii. Ano, přiznávám, výsledný tvar tedy není klasická vánočka, ale já jsme naprosto spokojená, protože svůj účel to splní a motání tam také bylo.

Mini vánočky

Počet porcí: 8 kusů (nebo 1 vánočka – způsob pletení klasické vánočky zde není popsán)

Doba přípravy: 45 minut kynutí + 10 minut + 45 minut pečení

 

Ingredience:

  • 750 g bezlepkové směsi Jizerka  (lze použít klasickou hladkou mouku)
  • 120 g moučkového třtinového cukru
  • 1 kávová lžička soli
  • 125 g tuku (použila jsem rostlinný Prominnea) lze použít Heru/máslo
  • 3 žloutky
  • 10 g sušeného droždí
  • 450 ml rostlinného mléka (použila jsem rýžové)
  • 70 g hrozinek
  • 2 lžíce rumu
  • Hrst mandlových plátků
  • 1 vejce na potření

Postup:

Nejprve si zaděláme  kvásek. V misce si smícháme droždí, ½ lžíce cukru a 2 lžíce vlažného mléka. Zamícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek v teple (trvá to cca 10 minut).

Mezitím si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a přidáme postupně další ingredience, tedy Jizerku, sůl, tuk, mléko, rozinky (které  jsme si předem namočili do rumu, do těsta přidáme cca ¾ množství, zbytek si necháme na posypání, než budeme dávat do trouby) a nakonec zapracujeme kvásek. Těsto prohněteme, tak aby se vše propojilo. Těsto je pak pevné a nelepí. Přikryjeme utěrkou nebo přetáhneme igelitovým sáčkem a necháme v teple kynout cca 45-50 minut. Poté těsto rozdělíme, dělíme tak aby nám vzniklo 16 stejně velkých dílů.

Z každého dílu pak uválíme váleček (o délce cca 30 cm). Vždy si vezmeme dva válečky a tyto dva na začátku spojíme a přehazujeme  jeden přes druhý a vznikne nám spirálka. Tuto spirálku pak  zamotáme do tvaru šneka a horní a dolní konec přitiskneme (horní nahoru, dolní naspod), aby se nám při pečení nerozbalily. Nebo si je můžete zamotat do tvaru, který se vám bude líbit.

Dáme na plech a necháme ještě cca 10 minut kynout. Před pečením pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem rozinek a plátky mandlí (plátky doporučuji namočit, nebo aspoň propláchnout vodou, aby se při pečení nepřipalovaly).

Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 45-50 minut.